Pirincin işlenmemiş hali olan çeltik, su içinde çimlenebilen ve kökleri suda erimiş oksijenden yararlanabilen tek tahıl cinsidir. Diğer tahıl bitkileri su içerisinde uzun süre yaşayamayıp canlılığını yitirdiği halde çeltik suda erimiş oksijeni kullanarak gelişir. Hasadın ardından elde edilen çeltik, kavuzları çıkartılarak parlatılır ve beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülür. Dünya’da yaşayan insanların yarıdan fazlasının ana besini olan pirinç, ülkemizde de beslenme açısından önemli bir yere sahiptir. Sodyum ve yağ içermeyen pirincin hemen hemen tüm çeşitleri protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve az da olsa A ve C vitaminlerini içermektedir.
Besin Değerleri/100 gr) |
|
Kalori |
340 kcal |
Karbonhidrat |
%75 |
Protein |
%6 |
Yağ |
%0,8 |