Bir sorunuzmu var? Lütfen iletişime geçin..

Maş

Sıcak iklim bitkisi olan maş fasulyesi [Vigna radiata (L.) Wilczek=Phaseolus aureus Roxb] en önemli yenilebilir baklagillerden biridir (Şehirali, 1988; Toker ve 2 diğ., 2002). Türkiye için yeni sayılabilecek türlerden birisi olan maş fasulyesi, yeşil mung fasulyesi olarak da bilinmektedir. Bitkisel özellikleri bakımından maş fasulyesi otsu, tek yıllık, küçük yapılı, dallı, kısa tüylü, dik ve yarı dik büyüyen ve 25-125 cm boylanabilen bir bitkidir

Maş fasulyesi genelde insan tüketimi için yetiştirilmekte (Oplinger ve diğ., 1990), bununla birlikte yeşil artıkları hayvan beslenmesinde yem olarak ve yeşil gübre olarak da kullanılmaktadır (Lyman ve diğ., 1985; Oplinger ve diğ. 1990). İnsan beslenmesinde tahıl ağırlıklı diyetlerde protein kaynağı olarak değerlendirilen maş fasulyesi "yoksul insan proteini" olarak da kabul edilmiştir (Mian, 1976). Kurutulan taneleri bütün olarak veya parçalanıp pişirilerek, kavrularak ya da değirmenle öğütüldükten sonra un haline getirilerek kullanılmaktadır. Ayrıca maş fasulyesi tohumlarının çimlendirilmiş filizleri yiyecek ve salata olarak tüketilmektedir (Çiftçi, 2004). Maş fasulyesi filizleri yüksek miktarda thiamin, riboflavin, niasin ve askorbik asit ihtiva etmektedir (Lyman ve diğ., 1985; Pandey ve diğ., 2010). Filizler proteince (%21-28), kalsiyum, fosfor ve bazı vitaminlerce oldukça zengindir (Oplinger ve diğ., 1990).

Yemeklik tane baklagiller içerisinde daha az gaz yapan ve daha yüksek sindirilebilirliğe sahip olan maş fasulyesinin 100 gramında 10 g su, 22 g protein, 1 g yağ, 60 g karbonhidrat, 4 g lif ve 3 g kül olarak bildirilmiştir (Siemonsma ve Na Lampang, 1992). Duke (1981), maş fasulyesinin ortalama %22.9 protein, %1.2 yağ, %4.4 lif, %3.5 kül ve %61.8 3 karbonhidrat içerdiğini belirtmiştir. Diğer bir çalışmada ise protein oranın %25, lif miktarının %3.5 ve karbonhidrat oranının %62 olduğu belirtilmiştir (Lyman ve diğ., 1985). Maş fasulyesinin protein oranı genotip ve çevre koşullarına bağlı olarak %19- 29 arasında değişmektedir (Jomduang, 1985).

Besin Değerleri/(100 gr)

Kalori

347kcal

Karbonhidrat

%60-62

Protein

%19-29

Yağ

%1-2


Nas Gıda ile ilgili haberleri, kampanya ve bilgileri almak için lütfen üye olun.