Karabuğday, kökeni Çin‟e dayanan ve yaygın bir şekilde dünyanın birçok yerinde küçük miktarlarda yetiştirilen tahıl benzeri bir üründür. Polygonaceae familyasının Fagopyrum cinsine ait olan ve ılıman iklimlerde yetiştirilen çift çenekli bir bitki türüdür. Karabuğday çoğunlukla kabuksuz tahıl ve un şeklinde, yulaf lapası, erişte, ekmek, krep, spagetti ve diğer gıda maddelerinin üretiminde ana malzeme olarak tüketilmektedir.
Karabuğday Faydaları
- Damarlara güç ve esneklik kazandırır,
- Kan basıncını önler,
- Kan serumunda kolesterolün artmasını engelleyici özelliği bulunur,
- Terlemenin azalmasını sağlar,
- Bağırsak fonksiyonlarını düzenler,
- Karaciğer dostu “kolin” bileşeni sayesinde karaciğer yağlanmasını azaltır ve bu sayede karaciğerin kolay ve rahat işlev görmesini sağlar
Besin Değerleri/Nutrition Facts(100 gr) |
|
Kalori/calories |
343 kcal |
Karbonhidrat/carbohydrate |
%75 |
Protein/protein |
%15 |
Yağ/fat |
%2 |